Categorieën
Noodradio's

De beste DAB+ noodradio’s van 2020

Een test van 8 portable radio’s met DAB+ ontvangst waarmee je kunt afstemmen op de lokale rampenzender.

In deze review testen we 8 compacte (draagbare) radio’s die beschikken over de mogelijkheid radiozenders te ontvangen via DAB+ én via FM. 

Wat is DAB+?

DAB+ is in tegenstelling tot de analoge AM- en FM-banden een digitaal radio-signaal. Het staat voor ‘Digital Audio Broadcasting’. DAB+ is een verbeterde versie van het DAB-netwerk. DAB+ heeft veel voordelen zoals een betere geluidskwaliteit en storingsvrije ontvangst.

Ook is er meer ruimte voor andere zenders. Zo kun je met een DAB+ digitale radio je tientallen publieke en commerciële radiozenders beluisteren. Dit zijn zowel landelijke als regionale zenders, alsmede de lokale calamiteitenzender. Het kiezen van deze zenders kan door middel van een alfabetisch overzicht. Je hoeft dus niet langer een radiozender op basis van een frequentie op te zoeken.

Waarom zou je een DAB+ noodradio kopen?

De rampenzenders blijven voorlopig de komende jaren nog via de ‘ouderwetse’ FM-band te ontvangen. Althans dat is de bedoeling. Wat de politiek de komende tijd hierover besluit is koffiedik kijken. Maar op het moment dat dit niet meer mogelijk is zit je met een DAB-radio goed. Het is dus een veilige optie naar de toekomst toe.

Bovendien zijn zoals gezegd de geluidskwaliteit en de ontvangst van DAB+ veel beter. Goede redenen dus om voor een noodradio met DAB+ te kiezen.

Alle modellen in deze test beschikken overigens over de mogelijkheid om zowel te luisteren naar FM als naar DAB+. Daarmee blijf je dus verzekerd van een probleemloze ontvangst van de lokale calamiteitenzender.

Ook als onverhoopt een van beide luistermogelijkheden door omstandigheden buiten werking is. Denk aan een door brand uitgevallen zendmast. Of een hackers-aanval waarbij de digitale wereld op zijn gat ligt. 

En er is nog een reden om zo’n duurdere DAB+ noodradio te kopen…

Namelijk wanneer je gewoon een goede portable radio voor dagelijks gebruik zoekt. Een compacte radio voor in de vensterbank van de keuken of voor op je werkkamer. Een radio die je ook wilt kunnen inzetten als noodradio.

Een noodradio voor dagelijks gebruik dus. Of, een radio voor dagelijks gebruik, die ook inzetbaar is als noodradio.

Wanneer je je noodradio niet in een noodpakket in de meterkast wilt bewaren

Hoe je het ook wilt noemen; zo’n radio mag best een goede geluidskwaliteit en ontvangst hebben. Je wilt tenslotte probleemloos en plezierig van je favoriete radiozender kunnen genieten.

Een noodradio werkt op batterijen en is draagbaar

Het moet dan wel een radio op batterijen of met een interne accu zijn. Je wilt tenslotte ook bij stroomuitval een radio die het doet. Anders is het geen noodradio.

Daarnaast moet hij draagbaar zijn zodat je de radio snel mee kunt nemen. Naar een andere (veiligere) plek in huis, of daarbuiten. 

Alle radio’s die in deze review aan bod komen zijn draagbaar en werken op batterijen of een ingebouwde accu. Ze zijn dus allemaal inzetbaar als noodradio, maar ook geschikt als radio voor dagelijks gebruik.

Wat kosten deze noodradio’s?

De portable dab-radio’s in deze test variëren in prijs van nog geen 30 euro tot ruim over de 100 euro. DAB+ begint inmiddels een stuk betaalbaarder te worden dan enkele jaren geleden. Daarmee zijn ze ook betaalbaar genoeg geworden om ze in je noodpakket te bewaren mocht je dat liever willen.

De 8 modellen die we in deze test behandelen:

JBL Tuner

JBL Tuner
JBL Tuner – de beste geluidskwaliteit… by far

Het op een na duurste model uit de test is naar onze mening ook het model dat het meest geschikt is voor dagelijks gebruik. Dit vanwege de hoge geluidskwaliteit, het design en de kwaliteit van de afwerking. Ook beschikt dit model over draadloze bluetooth streaming zodat je ook naar de muziek op je smartphone of laptop kunt luisteren.

De interne accu houdt zijn lading goed vast, met een volledig geladen accu kun je 8 uur radio luisteren. De JBL is daarnaast ook fraai om te zien, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Qua geluid steekt de JBL met kop en schouders boven de rest uit.

Sony XDR-S41D

De fraaie rode Sony XDR-S41D, die overigens ook in een aantal andere kleuren verkrijgbaar is, blinkt uit in een vertrouwd soort bedieningsgemak. Ondanks dat de Sony veel meer knoppen heeft dan de JBL tuner is de bediening zeer intuïtief. Het grote verlichte lcd-scherm geeft daarbij ook nog eens aanwijzingen m.b.t. het gebruik. 

Sony XDR-S41D
Je voelt dat het goed zit met de kwaliteit wanneer je deze radio in je hand houdt

De geluidskwaliteit is ruim voldoende, maar kan toch niet tippen aan die van de JBL Tuner. Wel is het volume beter regelbaar met de draaibare volumeknop. De selectieknop om in menu’s omhoog en omlaag te gaan zou iets beter kunnen werken. Vooral het bevestigen van je keuze door de select-knop in te drukken is voor verbetering vatbaar.

De Sony werkt op netstroom met de meegeleverde compacte adapter of op 4 penlites. Deze radio heeft geen ingebouwde accu. Een nadeel is dat je bij stroomuitval de stekker van de adapter uit de radio moet halen anders schakelt hij niet over op de batterijen. Bij gebruik als noodradio heeft de Sony zijn kleur mee.

Nedis DAB+/FM Radio RDDB2210BK

Het formaat van deze wat saai uitziende radio komt overeen met dat van de Sony. De Nedis verkrijgt zijn stroom via een meegeleverde USB-oplaadkabel, via de ingebouwde accu of via 4 stuks te plaatsen penlites. Dat maakt hem wat geschikter als noodradio dan de Sony.

Nedis DAB+/FM Radio RDDB2210BK
Werkt op penlites, via USB en met een interne Li-ion accu

De meegeleverde USB-kabel laadt de interne Li-ion accu op. Er zit geen USB-adapter bij om de radio aan het stopcontact aan te sluiten. Maar vaak ligt er wel ergens zo’n ongebruikte USB-adapter in huis, of je gebruikt gewoon een laptop of powerbank om de accu te laden.

De geluidskwaliteit is wat blikkerig, een stukje minder dan die van de Sony. Het grijze deel van de behuizing is gevoelig voor vette vingers en vuil. De prijs is met net iets meer dan 40 euro vriendelijk te noemen voor een DAB+ radio. 

Sangean Survivor DAB

De enige echte noodradio uit deze test, en ook een van de weinige noodradio’s met DAB+ ontvangstmogelijkheid. De Sangean Survivor DAB heeft als enige uit deze test ook een ingebouwde zaklamp. Het is ook de duurste radio uit deze test. De Sangean heeft een adviesprijs van €129,95.

Verder is het mogelijk de interne accu in de Sangean Survivor op te laden met het ingebouwde zonnepaneeltje of de zwengel. Zo ben je helemaal onafhankelijk van het electriciteitsnet of van een powerbank.

Sangean Survivor DAB
De enige echte noodradio uit deze test. Ook de enige met een ingebouwde zaklamp.

De Sangean Survivor DAB is stevig gebouwd, spatwaterdicht en heeft een opvallende geel-oranje achtige kleur. De Sangean Survivor zou je als ‘noodradio geschikt voor dagelijks gebruik’ kunnen betitelen.

Je kunt zenders in het geheugen opslaan en hij misstaat niet in de vensterbank van je keuken. De geluidskwaliteit is zeker acceptabel, net iets onder die van de Sony XDR-S41D, maar het komt er bij in de buurt.

Een extra feature is dat je je smartphone iets kunt bijladen aan de Sangean. Let wel; dit is geen functionaliteit voor dagelijks gebruik. Het is zeker geen powerbank, deze Sangean Survivor. Je kunt hooguit een paar procent bijladen op je telefoon, maar dat is dan misschien net genoeg om in een noodsituatie nog iemand te kunnen bereiken.

Er wordt een USB-micro kabel meegeleverd waarmee je de Sangean kunt opladen aan een USB-poort van een powerbank, laptop of USB-lader. Dat is in de praktijk wel de meest handige manier om de accu op te laden.

De zwengel is handig voor noodsituaties maar voor dagelijks gebruik niet erg praktisch. Je zou op die manier toch heel wat lichaamsbeweging krijgen gedurende de dag.

Het zonnepaneeltje laadt de accu ook op, maar ook deze manier is niet geschikt wanneer je de Survivor dagelijks gebruikt. Het verbruik ligt dan een stuk hoger dan wat het paneeltje in de accu stopt aan stroom. 

Denver DAB-42

De op een na goedkoopste DAB-radio uit deze test. De glimmende behuizing van de Denver DAB-42 is wat gevoelig voor vette vingers en hij reageert soms wat langzaam tijdens het bedienen.

Denver DAB-42
Her en der voor minder dan 30 euro verkrijgbaar

Wanneer je de radio uit wilt zetten moet je een seconde op de ‘Power/Mode’ button drukken. Dit is even wennen. Wanneer je niet lang genoeg drukt ga je van FM naar DAB of andersom. Dat kan soms een schrikmoment opleveren.

De geluidskwaliteit is niet heel slecht voor een radio van deze prijs. De adviesprijs is net onder de 40 euro. Her en der is deze radio voor onder de 30 euro te verkrijgen. Daarmee is het dus eigenlijk de goedkoopste radio uit deze test.

De bediening is zeker niet het prettigst van de geteste modellen. Wij moesten de handleiding raadplegen om een zender in het geheugen op te slaan, en zelfs daarmee lukte het ons niet. Na vele pogingen lukte het ons bij toeval een zender in het geheugen op te slaan, maar daarna is het ons niet meer gelukt.

Eigenlijk zou de bediening bij dit soort eenvoudige radio’s zo intuïtief moeten zijn dat je helemaal geen handleiding nodig hebt. Voor het overige is de bediening niet erg ingewikkeld, maar het zou wat ons betreft gewoon allemaal iets makkelijker kunnen.

Een ander nadeel is dat je bij een stroomuitval de stekker van adapter uit de radio moet halen om gebruik te kunnen maken van de batterijen die je geplaatst zou hebben. Dit euvel hebben de Sony en de Sweex overigens ook.

Nikkei NDB40BK

Nikkei NDB40BK
Werkt op netstroom, interne accu (meegeleverd) of op 3 stuks batterijen (Type C)

Deze radio is qua formaat de grootste radio uit de test, maar is nog steeds redelijk compact te noemen. Dankzij het formaat beschikt deze radio over een iets voller geluid. Hij kan wat harder gezet worden en is hierdoor iets geschikter voor in een werkplaats dan de meeste andere radio’s uit deze test. 

De display van de Nikkei lijkt als twee druppels water op die van de Nedis RDDB2210BK. Ook bij deze radio lukte het ons niet meteen om een zender in het geheugen op te slaan. Zelfs met de handleiding erbij lukte het ons niet, dan is het niet goed bedacht of de handleiding is niet goed geschreven.

Na wat zoekwerk online vonden we meerdere bezitters van de Nikkei die problemen hadden met het opslaan van voorkeurzenders. Inderdaad bleek de handleiding niet duidelijk, het ingedrukt houden van de ‘preset’-knop gedurende 2 seconden bleek de oplossing. Hierna kun je de zender op een van de 10 voorkeursplekken opslaan.

Verder lijkt de bediening in grote lijnen veel op dat van de Denver DAB-42 en de Nedis RDDB2210BK. Het werkt wel, maar niet heel erg prettig. Luister je altijd naar dezelfde zender dan is er niet veel aan de hand, maar het zou toch anders moeten kunnen.

Het grote aantal opties voor de stroomvoorziening is een plus-punt van de Nikkei. De meegeleverde USB-adapter heeft een los te koppelen USB-microkabel waardoor je de adapter ook voor andere apparaten kunt inzetten. Er wordt een zgn. 18650 accu meegeleverd die je eenvoudig in de Nikkei kunt plaatsen. Wel even goed opletten dat je de plus en min aan de juiste zijde plaatst aangezien deze accu geen duidelijke iets uitstekende pluspool heeft.

Je kunt de Nikkei ook voorzien van 3 stuks type C batterijen van 1,5 volt. Deze zijn makkelijk verkrijgbaar en in zowel oplaadbare als niet-oplaadbare versie’s te koop.

De Nikkei heeft verder een aantal extra features zoals Bluetooth. Zo beluister je ook muziek van je smartphone of tablet. De radio beschikt zelfs over een Micro SD- en AUX-ingang. 

Sweex DAB+/FM Radio SWDABR100BK

De Sweex is wederom een zeer betaalbaar model. De Sweex lijkt in eerste instantie op de Denver, qua bediening en formaat. Ook hier weer stoeien we weer met de knopjes. Het lukt ons ook bij dit model niet meteen om een zender in het geheugen op te slaan. De Sweex lijkt met zijn vele knoppen op een eerdere versie van de Denver. Alsof de Denver qua bedieningspaneel een opvolger zou zijn van de Sweex. Helaas is het bedieningsgemak bij beide radio’s niet erg plezierig. 

De geluidskwaliteit is het minst van de geteste modellen. Het is tevens het goedkoopste model uit deze test. Als je naar de adviesprijs kijkt. Op het internet is de Denver gemiddeld voor minder geld te verkrijgen

Een ander nadeel van de Sweex is dat de radio in een soort stand-by blijft staan wanneer je deze met de power-/sleep-knop bovenop de radio uitzet. Wanneer je de Sweex op batterijen gebruikt dan zijn deze na enkele dagen al leeg. Je kunt dit alleen voorkomen door de radio ook nog eens met de fysieke aan/uit-knop op de achterzijde uit te schakelen. 

Sweex DAB+/FM Radio SWDABR100BK
Zeker niet de knapste van het stel. Geen prettige bediening ook.

Gebruik je de Sweex gewoon voor je favoriete zender en wil je er in noodgevallen de rampenzender mee ontvangen, dan is het een aardig radiootje voor het geld. Enkele jaren geleden had je niet kunnen bedenken dat je voor rond de 30 euro een radio met DAB-ontvangst zou kunnen aanschaffen.

Sweex is een merknaam van Nedis. Dit model is ook verkrijgbaar onder de Nedis-merknaam met modelnummer RDDB1500BK.

Nedis DAB+/FM Radio RDDB4300BK

De laatste radio in ons rijtje met geteste radio’s is de op een na grootste radio. Hij is net iets kleiner dan het grootste model, de Nikkei. Qua breedte en hoogte is deze Nedis vergelijkbaar met de Sony, maar dan bijna twee keer zo dik. Wat opvalt is het front van de radio dat overtrokken is met een soort gaas-stof. Het geeft de radio een warm retro-uiterlijk, het is zeker geen lelijke radio.

Strakke lijnen met een vleugje vintage door de stoffen voorzijde

Aan de zijkant van de radio zit een draagband om de radio aan op de te kunnen tillen. Deze band is niet te verwijderen. Of je moet een stevige schaar gebruiken. Wanneer je de radio in de vensterbank of op je bureau wilt zetten dan zou je die schaar best kunnen inzetten wat ons betreft. Het is niet echt een noodzaak, en zonder die draagband ziet de radio er nog wat strakker uit.

De geluidskwaliteit is even wennen. Hij klinkt anders dan de andere geteste modellen. Het geluid klinkt wat gedempt, alsof iemand zijn hand voor de speaker houdt. Wanneer je het volume omhoog draait wordt het geluid beter. Er lijkt dan ineens wel wat meer hoog in het geluid te zitten. Dan is het zonder meer een aangenaam vol geluid.

Op laag volume is het dus een beetje vlak en gedempt geluid, maar vervelend is dit eigenlijk niet. Wanneer je aan het werk bent, dan is het soms wel plezierig om het geluidsniveau wat meer op de achtergrond te hebben. Het geluid is dan niet zo aanwezig dat het invloed op je concentratie heeft. Even wennen dus, maar wij zijn er best positief over.

Het gebruiksgemak van deze Nedis is prima, maar het zou ook bij deze radio beter kunnen. De meest gebruikte functionaliteiten zijn in elk geval in te stellen zonder de handleiding er bij te hoeven pakken. Zo konden wij bij dit model zenders in het geheugen op slaan. Iets wat bij meerdere modellen veel moeite kostte of zelfs helemaal niet lukte.

Er zit een mooie grote draaiknop voor het volume bovenop de radio die tevens dient als powerknop. De tekstgrootte bij de buttons is wel aan de kleine kant. Je moet wel goede ogen hebben om die te kunnen lezen.

De radio werkt met een meegeleverde USB-adapter met micro-usb-aansluiting of op vier te plaatsen penlite-batterijen. Wanneer de stroom uitvalt blijft de radio werken. Dat is een pluspunt voor deze noodradio. We hadden graag gezien dat er ook nog een interne accu in de Nedis had gezeten. Zoals bij zijn kleinere geteste broertje, de RDDB2210BK wel het geval is. Dat geeft voor een DAB+ noodradio net wat meer flexibiliteit en zekerheid in het geval van calamiteiten.

De RDDB4300BK beschikt ook nog over Bluetooth om je eigen muziek te streamen, een AUX-in en een hoofdtelefoon-aansluiting. Dan de prijs; met een adviesprijs van nog net geen 60 euro zit deze radio in het midden.

Conclusie – testwinnaars

Vooral door de verschillen in prijs is het niet helemaal eerlijk om een duidelijke winnaar aan te wijzen.

De Sangean Survivor DAB is de beste DAB+ noodradio van de geteste modellen. Maar het is niet de beste radio voor dagelijks gebruik en het is ook de duurste radio.

De JBL Tuner is wat ons betreft de winnaar in de categorie ‘radio voor dagelijks gebruik – ook bruikbaar als noodradio’.

De Nikkei NDB40BK biedt het meeste waar voor zijn geld. Die heeft een redelijke geluidskwaliteit en naast de verwisselbare interne accu ook de mogelijkheid op C-type batterijen te spelen. De Nikkei is alleen wat aan de grote kant.

Wil je een iets compactere en goedkopere radio dan is de Nedis RDDB2210BK ook een goede optie. Die heeft ook meerdere batterij-opties, naast de interne accu kun je hier 4 penlites gebruiken. Maar de geluidskwaliteit is een stuk minder.

De Nedis RDDB4300BK zit tussen zijn kleine broertje en de Nikkei in. Hij heeft geen interne accu, dus minder energie-opties, maar wel een goede geluidskwaliteit en een fraai uiterlijk.

De Sweex en de Denver zijn een stukje minder op alle gebieden. Heb je echter een klein budget dan zou je deze modellen ook kunnen overwegen, waarbij onze voorkeur dan naar de Denver gaat.

Met de Sony tenslotte is niet veel mis, maar deze springt er op geen enkel vlak echt uit. Het is wel gewoon een hele goeie radio, kwalitatief misschien wel de beste. De geluidskwaliteit is prima, hij werkt ook op penlites en is prettig te bedienen.

Tenslotte moet nog gezegd worden dat alle modellen uit de test als noodradio te gebruiken zijn. Zolang je onderstaande tips maar opvolgt kun je met alle radio’s uit deze test naar de calamiteitenzender luisteren, ook bij stroomuitval.

Algemene tips voor je DAB+ noodradio

  • Zorg dat je altijd een blister verse batterijen voor je radio hebt liggen. Bewaar verse ongebruikte batterijen bij je radio of op een voor iedereen in huis bekende plek. Dit geldt alleen voor de modellen die niet werken met een interne accu.

    Let op de datum van deze batterijen en vervang ze tijdig voor nieuwe batterijen. De batterijen die je vervangt kunnen dan nog prima in een afstandsbediening, wekker of elektrische vliegenmepper gebruikt worden.
  • Laad je DAB+ noodradio met interne accu periodiek op. Gebruik jij je radio voor dagelijks gebruik dan zit dit wel goed. Maar bewaar je jouw radio met ingebouwde accu in een noodpakket dan is dit wel belangrijk. Zo houd je de accu in goede conditie én werkt de radio ook wanneer je hem nodig hebt.

Ontvangstkwaliteit van DAB-zenders

We hebben misschien geluk op onze test-lokatie maar wij hadden met geen van de geteste modellen problemen met de ontvangst-kwaliteit van DAB+ zenders. Dit is iets waar je nogal eens klachten over hoort. De probleemloze ontvangst lijkt (nog) niet overal goed in Nederland.

Wanneer het gaat om het beluisteren van de rampenzender geven de modellen gelukkig allemaal de optie om het naast DAB+ ook nog op de FM-band te kunnen proberen.

Heb je problemen met de ontvangst van de rampenzender op je DAB+ noodradio? Dan is het vaak aan te raden een andere plek in huis op te zoeken. De voor- of achterzijde van je huis, of de zolderverdieping bijvoorbeeld. Dat kan zo maar het verschil betekenen tussen wel of geen fatsoenlijke ontvangst van de rampenzender.

Meer info over DAB+ ontvangst op Digitalradio.nl »